Máriakéménd Község oldala - Gyűjtemény
Gyűjtemény

A GYŰJTEMÉNY

A Könyvtár leltárba vett állománya 9690 kötet.

A Könyvtár két különgyűjteménnyel rendelkezik: Európai Uniós és német nyelvű szép- és szakirodalom gyűjtemény.

Az Európai Uniós gyűjtemény 2002- ben lett alapítva a Külügyminisztérium könyvtáraknak szóló pályázatával, a jelenlegi értéke 410 ezer forint. Kedvelt állományrésze ez a gyűjteménynek, sokan érdeklődnek, mi hogyan van az Unióban. A Könyvtár feladata volt minden felmerülő kérdés megoldásában a segítségnyújtás és ezt a pályázat segítségével sikerült is véghezvinni.

Máriakéménd alapvetően sváb falu, ezért elengedhetetlen a német nyelvű gyűjtemény megléte. Az elmúlt egy évben megnőtt az érdeklődés az idegen nyelvű dokumentumok iránt, több fiatal német ajkú pár költözött a községbe, akik örömmel használják az anyanyelvüknek megfelelő gyűjteményt.
Színes a folyóiratok palettája, közel 30 folyóirat közül választhatnak az érdeklődők. Témájuk: történelem, irodalom, nyelvészet, általános tudományok, biológia, számítástechnika, politika és német nyelvű újságok. Egy részére előfizet az intézmény, de ajándékba is kapunk német nyelvű újságokat a testvérfalutól, valamint a Teleház Szövetségen keresztül jut hozzá a Teleház két, számítástechnikával kapcsolatos újsághoz.

Az intézmény rendelkezik egy állandó kiállítással is, ami Kerner István munkásságát mutatja be.

Továbbá jelentős a videokazetta gyűjtemény, ami jelenleg 520 darab és folyamatosan bővül. A CD-ROM állomány 348 tételből áll, szintén bővül.